Upoznajte svet japanskih viskija: Egzotika u čaši
26/01/2025

Japanski viski je u poslednjim decenijama postao sinonim za vrhunski kvalitet, inovaciju i specifične ukuse koji osvajaju ljubitelje viskija širom sveta. Iako su Japan i viski možda nespojivi na prvi pogled, istorija japanskog viskija seže još u rane godine 20. veka, kada su japanski destilatori započeli eksperimentisanje sa tradicionalnim škotskim metodama pravljenja viskija. Danas su japanski viskiji cenjeni na svetskom tržištu i često osvajaju prestižne nagrade.
Japanski viski je u poslednjim decenijama postao sinonim za vrhunski kvalitet, inovaciju i specifične ukuse koji osvajaju ljubitelje viskija širom sveta. Iako su Japan i viski možda nespojivi na prvi pogled, istorija japanskog viskija seže još u rane godine 20. veka, kada su japanski destilatori započeli eksperimentisanje sa tradicionalnim škotskim metodama pravljenja viskija. Danas su japanski viskiji cenjeni na svetskom tržištu i često osvajaju prestižne nagrade.
Istorija japanskog viskija
Početak japanske viski revolucije vezuje se za Masataku Taketsurua, koji je putovao u Škotsku kako bi naučio zanat pravljenja viskija. Po povratku u Japan, zajedno sa kompanijom Suntory, osnovao je destileriju Yamazaki, prvu japansku destileriju viskija. Kasnije je osnovao i poznatu destileriju Nikka.. Njihov rad je postavio temelje za budućnost japanskog viskija, koji danas važi za jedan od najprefinjenijih na svetu.
Osim Yamazakija i Nikke, danas u Japanu postoji više renomiranih destilerija koje se takmiče u proizvodnji viskija vrhunskog kvaliteta. Proizvođači posvećuju veliku pažnju detaljima, koristeći različite tehnike starenja i kombinacije buradi kako bi dobili jedinstvene ukuse.
Kako se proizvodi japanski viski?
Japanski proizvođači često koriste čistu izvorsku vodu, različite vrste hrastovih buradi, pa čak i tradicionalne tehnike fermentacije, što daje unikatne ukuse njihovim viskijima. Posebno su poznati po korišćenju mizunara hrasta, koji daje notu sandalovine, vanile i začina..
Japanski viski se često pravi u malim serijama kako bi se osigurao visok kvalitet. Stručnjaci kažu da je ključ uspeha japanskih viskija u preciznosti destilacije i posvećenosti svakom koraku proizvodnje.
Mnogi japanski viskiji kombinuju različite tehnike starenja kako bi stvorili balansirane arome i kompleksnost ukusa. Neki od najfinijih viskija su odležavali u bačvama koje su ranije korišćene za šeri, što doprinosi bogatstvu njihovog ukusa.
Najpoznatiji japanski viskiji koje možete pronaći kod nas:
-
Yamazaki Distiller’s Reserve – poznat po bogatim voćnim i drvenim notama.
-
Hakushu 12 Y.O. – lagani, osvežavajući viski sa citrusnim tonovima.
-
Nikka From The Barrel – punog ukusa, bogat notama začina i karamele.
Japanski viski je sjajan izbor za one koji žele da istraže nove ukuse i dožive nešto drugačije od klasičnih škotskih ili irskih viskija.. Preporučuje se konzumacija polako, bez žurbe, kako bi se u potpunosti uživalo u svakom sloju ukusa.
Danas su japanski viskiji često skuplji od mnogih škotskih i američkih vrsta, ali to ih ne čini manje popularnim. Njihova retkost i visok kvalitet opravdavaju cenu.