Kako izabrati savršeno vino za svaku priliku
05/04/2025

Bilo da planirate romantičnu večeru, druženje sa prijateljima, proslavu ili samo želite da uživate u miru svog doma uz čašu vina – pravi izbor vina čini ogromnu razliku. Vino nije samo piće – ono je deo doživljaja, deo atmosfere i često presudan element uparivanja sa hranom. Iako mnogima izbor vina deluje kao “viša matematika”, u stvarnosti je dovoljno znati nekoliko osnovnih pravila i vodiča kako biste uvek odabrali idealnu bocu.
Bilo da planirate romantičnu večeru, druženje sa prijateljima, proslavu ili samo želite da uživate u miru svog doma uz čašu vina – pravi izbor vina čini ogromnu razliku. Vino nije samo piće – ono je deo doživljaja, deo atmosfere i često presudan element uparivanja sa hranom. Iako mnogima izbor vina deluje kao “viša matematika”, u stvarnosti je dovoljno znati nekoliko osnovnih pravila i vodiča kako biste uvek odabrali idealnu bocu.
Vino i prilika – kako ih spojiti
Ako organizujete večeru kod kuće, pre svega obratite pažnju na meni. Uz lagane obroke poput piletine, paste sa pestom ili ribe, belo vino je bezbedan izbor. Sauvignon Blanc, Chardonnay ili Graševina savršeno se slažu sa ovim jelima. Ako se priprema crveno meso, kao što su ramstek ili gulaš, odlučite se za crveno vino punog tela – poput Cabernet Sauvignona, Merlota ili Vranaca.
Za romantične večeri, roze vina mogu biti idealan balans između belog i crvenog. Njihova voćna nota i osvežavajući karakter prave su za lagano uživanje uz svetlost sveća. Od suptilnijih do voćno izraženijih – roze vina su postala nezaobilazna u modernim vinskim izborima.
Druženje sa prijateljima? Tu se traži opušteno vino koje lako ide uz razne zalogaje. Prokupac, Tamjanika ili polusuvo belo vino savršen su izbor. Možete razmisliti i o penušavim vinima – šampanjcu, proseccu ili domaćem brut sektu. Osim što podižu atmosferu, odlični su i kao aperitiv.
Za formalne proslave i poklone, birajte vina sa geografskim poreklom, nagradama i ozbiljnijim reputacijama. Arhivska vina, vina iz poznatih regija (npr. Fruška gora, Topola, Vršac) ili iz renomiranih vinarija uvek ostavljaju snažan utisak.
Uparivanje sa hranom
Već znamo osnovno pravilo – belo vino uz belo meso i ribu, crveno vino uz crveno meso. Ipak, postoji niz nijansi koje vredi znati.
– Slatka vina kao što su muskatna ili ledena vina savršena su uz deserte.
– Vina sa visokom kiselinom (npr. Riesling) idu odlično uz masnu i začinjenu hranu.
– Taninska crvena vina (npr. Cabernet) zahtevaju jela sa bogatijom strukturom – steak, pečenja, sireve.
– Lagana vina idu uz laganu hranu, teža vina uz jaču kuhinju – jednostavno pravilo koje vredi pamtiti.
Na šta još obratiti pažnju?
Prilikom kupovine vina, važno je znati osnovne pojmove na etiketi: vrsta grožđa, godina berbe, region, suvo/polusuvo/slatko, alkoholni procenat. Uvek obratite pažnju i na temperaturu serviranja: belo se služi rashlađeno, crveno na sobnoj temperaturi, a penušavci još hladniji – između 6 i 8°C.
I, naravno, vino se pije iz pravih čaša. Nije neophodno imati sve tipove, ali razlika između bele i crvene čaše značajno utiče na doživljaj. Čaše sa širim otvorom omogućavaju bolji kontakt vina sa vazduhom i razvijanje arome.